Μία θηλυκή αρκούδα με δύο νεογέννητα μικρά είχε τραβήξει εδώ και αρκετό καιρό την προσοχή των κατοίκων του ΔΔ Τσοτυλίου Κοζάνης, αφού είχε φτιάξει τη φωλιά της σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό, γεγονός που την έκανε γρήγορα αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής.
Μετά από επίσκεψη της Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς στη περιοχή και σε συνεννόηση με το αρμόδιο δασαρχείο, δόθηκαν αρχικά αυστηρές οδηγίες ώστε να μην πλησιάζει κανείς τη φωλιά του ζώου και να μην την ταΐζουν.
Η αρκούδα παρά τη φαινομενική της εξοικείωση με την ανθρώπινη παρουσία, είναι ένα άγριο ζώο το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να αντιδράσει απρόβλεπτα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που αισθάνονταν κίνδυνο για τα μικρά της.
Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις, ορισμένοι κάτοικοι συνέχιζαν να πλησιάζουν κοντά στη φωλιά της αρκούδας, δίνοντας της τροφή και προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το σπάνιο θέαμα.
Αξιολογώντας την κατάσταση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατόπιν σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ και απόφαση του Δασαρχείου Τσοτυλίου, οργανώθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρηση απομάκρυνσης του ζώου από την συγκεκριμένη περιοχή.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς, σε συνεργασία με το δασαρχείο Τσοτυλίου και με τη συνδρομή της θηροφυλάκων.
Αφού πρώτα το ζώο αναισθητοποιήθηκε, τοποθετήθηκε σε αυτό ραδιοκολλάρο προκειμένου η ομάδα να μπορεί να παρακολουθεί τις μελλοντικές μετακινήσεις του ζώου.
Η αρκούδα μαζί με τα μικρά της απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον οικισμό, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αρκούδα να επιστρέψει στην περιοχή αυτή ή σε κάποιον άλλον οικισμό.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απομάκρυνση ενός άγριου ζώου από μία περιοχή είναι μία ειδική διαχειριστική παρέμβαση που γίνεται μόνο κατά περίπτωση με βάση πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια.
Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση απομάκρυνσης του ζώου λήφθηκε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των παραμέτρων και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της εγκατάστασης του ζώου σε τόσο μικρή απόσταση από τον οικισμό. Σκοπός της επέμβασης ήταν να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού.
Αν είσαι τυχερός και δεις αρκούδα…
«Η παράδοση λέει ότι η συνάντηση με αρκούδα σημαίνει υγεία και καλοτυχία».
Η ατάκα, ήταν από κείμενο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, (Ιούνιος 2009).
Το κείμενο τότε, είχε τίτλο: Η αρκούδα πολύ κοντά στον άνθρωπο…
«Με αφορμή τις πρόσφατες εμφανίσεις θηλυκής αρκούδας με μικρό μέσα σε κατοικημένους οικισμούς του Νομού Καστοριάς (Κλεισούρα, Νεστόριο) οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέπτονται τους κατοίκους των περιοχών, όπως και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ενημερώσουν τους πρώτους και να καθησυχάσουν τους δεύτερους». ανέφερε.
Μεταξύ άλλων, στο κείμενο του 2009 του Αρκτούρου, υπήρχαν και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει αν κάποιος συναντηθεί με αρκούδα.
Δεν δίνω όμως παραπομπή γιατί το τωρινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας δεν σχετίζεται με τον Αρκτούρο, αλλά με την Καλλιστώ. Οπότε σκέφτηκα να σεβαστώ την πρωτοβουλία της ΜΚΟ που εξέδωσε το δελτίο. Δύο είναι, με το ίδιο αντικείμενο ασχολούνται, ας μην προωθούμε κόντρες μεταξύ τους…
Ας επικρατήσει ο καλύτερος (δηλαδή η ΜΚΟ με τα καλύτερα και εμπειρότερα στελέχη ή η αρχαιότερη).
Ελβετία: Θανάτωση αρκούδας στα πλαίσια της διαχείρισης άγριων ζώων
http://karteri.wordpress.com/2013/02/26/%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9/
* Εντυπωσιακή η διαχείριση του τελευταίου δείγματος αρκούδας στην Ελβετία!
Κάπως έτσι η Ευρώπη ξέμεινε από αρκούδες και μας υποχρεώνουν εμάς να φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε το τελευταίο «φυσικό απόθεμα», δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των αρκούδων της Ευρώπης. Όμως αυτό δεν γίνεται μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου περιβάλλοντος αλλά των 2 ΜΚΟ που έχουν λάβει το «χρίσμα» (άγνωστο γιατί, πότε και από ποιους) και τους έχει παραδοθεί το αποκλειστικό δικαίωμα των γνωμοδοτήσεων (για αρκούδες και τους βιότοπους της) καθώς και για την υλοποίηση «διαχειριστικών προγραμμάτων» που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος και την Ε.Ε.
H αρκούδα μάλλον δεν πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στον άνθρωπο. Ούτε στους σκύλους από ότι προκύπτει από ειδική ανακοίνωση της ΜΚΟ Καλλιστώ
Αποχαιρετούμε έναν από τους καλύτερους φύλακες…
http://callistonews.wordpress.com/2014/06/27/pardalos/
Οι αρκούδες κάνουν βόλτες στους δρόμους του Μετσόβου
Σχεδόν καθημερινές γίνονται πλέον οι βόλτες που κάνουν οι αρκούδες στις γειτονιές του Μετσόβου.
Οι αρκούδες, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, θεάθηκαν ακόμη και μέσα σε αυλές σπιτιών, πράγμα πρωτοφανές για μία περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου.
Όπως σημειώνουν δεν ήταν σπάνιες οι συναντήσεις κατοίκων με αρκούδες ή αρκουδάκια, σε αγροτικές περιοχές, πέριξ του Μετσόβου. Όμως κανένας δεν θυμάται, να κάνουν βόλτες μέσα στις γειτονιές και να μην φοβούνται καθόλου την ανθρώπινη παρουσία.
Από το δεκαπενταύγουστο και μετά το φαινόμενο γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονο, σημειώνουν κάτοικοι του Μετσόβου και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον.
Ιδιαίτερες ζημιές δεν έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι αρκούδες στην επιχείρηση αναζήτησης τροφής, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες.
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/27099-2014-09-09-21-41-46.html
* Οι ντόπιοι ας καταγράφουν τα ίχνη της αρκούδας στο σχετικό έντυπο:
http://www.callisto.gr/docs/%20%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9A%CE%9F%20%CE%92%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%91%CE%A3%20%CE%A0%CE%99%CE%9D%CE%94%CE%9F%CE%A5.pdf